Blog Layout

Tips voor een succesvolle Bedrijfsovername

2 april 2020

Top 4 tips voor een succesvolle Bedrijfsovername


Wat de redenen voor een bedrijfsovername ook zijn, om succesvol te zijn begint en eindigt het hele proces met strategie. Als koper moet je werkelijk naar alles te kijken. De analyse van product tot de markt, de cultuur, de geografische locatie, de productie en zakelijke perspectieven. Alles moet worden onderzocht. 
Niemand is opzettelijk van plan een slechte deal te sluiten, maar helaas gebeurt dit wel.

In de 20 jaar dat ik het vak uitoefen ben ik natuurlijk heel wat tegengekomen. Ik deel graag wat tips om te komen tot een succesvolle fusie of bedrijfsovername. U kunt dan niet zeggen dat ik u niet gewaarschuwd heb.

1. Beoordeel uw liquiditeit en financiële mogelijkheden grondig.
Beoordeel altijd grondig vooraf hoe hoog de polsstok reikt en of u voldoende liquide bent om een dergelijke investering te doen en in stand te houden. Houd hierbij ook de structuur van het kapitaal in de gaten als de deal tot stand komt. Stel u hierbij de vraag: “Kan de nieuwe organisatie deze transactie dragen?”.


2. Stel het perfecte team samen.
Bijna elk bedrijf heeft deze drie divisies: financiën, verkoop en marketing en operaties. Het is dus logisch om een pool van experts samen te stellen die deze expertisegebieden vertegenwoordigen. Afhankelijk van uw unieke situatie, moet u mogelijk externe hulp inschakelen in de vorm van juridisch adviseurs, waarderingsdeskundigen, banken en accountants.

Het is uiterst belangrijk dat de mensen die deel uitmaken van dit team kunnen samenwerken; De ogen van iedereen moeten op hetzelfde doel zijn gericht, de experts moeten dan ook coherent denken en constant communiceren.

3. Bepaal uw doelen en meet voor succes.
Begin met uzelf enkele relevante vragen te stellen. Is uw doel om uw marktaandeel te vergroten? Bent u op zoek naar nieuwe producten, diensten en intellectueel eigendom onder uw bedrijfsafdeling? Probeert u nieuwe en aaneengesloten markten te betreden? Probeert u een concurrent te elimineren of verticale integratie te bereiken?

Deze manier van naar binnenkijken helpt u zeker om doelen te stellen voor uw bedrijf en om beslissingen in de juiste richting te nemen.

4. Zorg ervoor dat informatie veilig en efficiënt kan worden gedeeld.
In de wereld van vandaag zal je nauwelijks horen dat een bedrijf (koper) een team stuurt naar de fysieke locatie van een ander bedrijf (de verkoper) om naar zijn boeken te kijken. We leven vandaag in een digitale wereld. Deze digitalisering brengt echter zijn eigen gevaren met zich mee, vooral in de vorm van beveiligingsproblemen.

Gebruik daarom een virtuele ruimte om beide partijen te helpen elkaars zakelijke documenten veilig en efficiënt te bekijken. Virtuele dataruimten fungeren als een neutrale en veilige off-site locatie waar leden van beide teams vrij kunnen zijn om documenten te delen en effectief samen te werken.


door duda-wsm 2 april 2020
Ik houd met enige regelmaat voorlichtingsbijeenkomsten in Nederland over het overdrachtsproces van bedrijven. Ik begin altijd met de tekst “De voorbereidingen van de verkoop van uw bedrijf start op de dag dat u eigenaar wordt van het bedrijf.” Ooit zal een ondernemer zijn bedrijf moeten overdragen, daar zijn we mens voor. Uw uitdaging is te zorgen dat het bedrijf klaar is voor overdracht. Door op tijd te beginnen kunt u in aanloop naar de overdracht de waarde van uw bedrijf aanmerkelijk vergroten. Hieronder benoem ik drie acties waarmee u toewerkt naar een maximale opbrengst van uw bedrijfsverkoop. 1 Optimaliseer het werkkapitaal U kunt grofweg aan drie knoppen draaien om de samenstelling van het werkkapitaal te verbeteren en de opbrengst van een bedrijfsoverdracht te maximaliseren: 1. Debiteuren bewaken 2. Voorraden optimaliseren 3. Onderhandelen met leveranciers 2 Verhoog de omzet Een andere knop waaraan u kunt draaien: meer omzet genereren. Wat vaak onderbelicht blijft is “hoe haal je meer omzet uit bestaande klanten?”. Loop uw klantenbestand nog eens kritisch door. Kunt u daar nog meer omzet realiseren? Zijn er klanten die al enige tijd niets meer bestellen? De kortste weg naar extra omzet is het vergroten van uw salescapaciteit. 3 Maak uzelf overbodig Dikwijls is een eigenaar zo vol van zijn eigen rol in het bedrijf, dat hij daarmee kandidaat-kopers afschrikt. Immers de huidige eigenaar is kennelijk dus het bedrijf. Voor kandidaat-kopers is dat erg onaantrekkelijk. Stel een kernteam samen die de contacten met de grootste klanten onderhoudt, de belangrijke bedrijfskennis beheerst, beslissingen kunnen en mogen nemen en/of de financiën beheren. Een sterk kernteam vergroot de waarde van uw onderneming enorm en biedt daarnaast continuïteit voor uw medewerkers en hun gezinnen. Kostenbeheersing en een transparante administratie zijn ook elementen die bijdragen aan de optimalisatie van uw bedrijfswaarde. Wij wisselen graag vrijblijvend van gedachten met u om de waarde van uw bedrijf te vergroten.
Share by: